Sunday, January 24, 2016

Kam Heong Crab My Bolehla... Version

Alhamdulillah, home PC dah blh guna. Tq bro SZ tlg repair. Tinggal tgu bajet utk repair my dearest laptop.  1st sharing dr PC rumah sblm Pa balik dari ambil Babang di Bengkel Sifir sekejap lagi n lps tu nak keluar makan kenduri. 

Last 2 weeks, nmpk ketam waktu ke pasar mlm Jumaat. Ya, Pa requested for this! Aiyok! Cari Pn Google, oooooh bgt ke caranya? Belek freezer, tgk laman blkg, tgk laman D (B mesti merah muka kalau dgr kami sebut nama D), bolehlah. Ada bbrg yg diperlukan. Hantam sajalah labu, my 1st time meng 'Kam Heong' kan ketam!

Simpan kat sini utk rujukan jika ada rezeki di lain kali.

Ketam Kam Heong versi RAN


Rupanya tak cantik mcm dlm google. Its either bumbunya over-cooked @ mgkn api agak besar. Tak apalah... janji edible. Lagipun org2 lelaki dlm rumah ni kata 'Sedap!'. Kira lulus lah 1st attempt.

Dina! Tq ye utk daun kari. Pokok kari ummi sdg struggle nak hidup. Maaf tak hantar sedikit ke sebelah, tgu pass baru boleh kongsi hu hu. 

Ealier, Papa spontaneously created 2 lines of pantun :
          Hujan rintik-rintik
          Pagi sampai petang

And I, also spontaneously, added on...
         DXX sangat cantik
         BXX sangat sayang!

Dan satu rumah/kereta bergegar bila Babang menjerit!
Habislah kalau Papa Mama D dgr ni. Matiklah Ummi nak oi!
Sorry la bang, gurau je. Ha! Tengok ni bang,

Gender ketam. Org kata ketam betina lebih byk isi... sedap.
Oooo... gitu ye? Nnt len kali kita beli yg betina je ye Pa....


4 comments:

  1. wah..nmpk menarik. wida kalau beli ketam..balik2 masak lemak cili padi je lah.pernah try buat ketam telur asin..tapi x sedap di tekak wida. bila makan kat kedai sedap pulak..haha.

    betul kak..ketam betina lagi byk isi. wida pon baru tau sebab time pilih ketam kat pasar selalu pilih yg cantik2..warna biru, org pasar tu ckp..yg cantik2 tu jantan, x byk isi. pilihlah yg x cantik..warna x sebiru ketam jantan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay, nnt klu ada rezeki lagi, beli yg betina je. Tapi... kesian pulak kat jantannya... hu hu

      Delete
  2. Saya kalau boleh, mengelak dari masak ketam. Frust sbb asyik melayan lelaki dlm rumah makan. Last2, nasi sendiri sejuk, tangan dah penat, selera dah lari...Solutionnya...makan kek kodai yo lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sis. in fact, saya masak, tapi saya tak mkn, sbb saya rasa a waste of time nak kopek kulit ketam hu hu.

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

PAGEVIEWS